Na een uitgebreid klinisch onderzoek, worden spanningen of bloccages ter hoogte van een gewricht behandeld dmv specifieke mobilisatie- en manipulatietechnieken. Het zogenoemde "kraken" (het knappen van een luchtbelletje) zorgt voor een onmiddelijk herstel in de beweeglijkheid wat meteen voelbaar is: bewegen gaat makkelijker en ook de (afweer)spanning van de spieren rond de pijnlijke regio neemt af.
Na afloop van elke behandeling wordt het resultaat beoordeeld en krijg je oefeningen mee om de herwonnen beweeglijkheid te onderhouden.
“Krakende karren rijden het langste”, wordt wel eens gezegd. Maar veel mensen stellen zich de vraag of het krakende geluid in je gewricht kwaad kan of niet. Wij lichten het hieronder graag even toe: is kraken nu ongezond of niet?
Laat ons eerst even uitleggen waar dit krakende geluid vandaan
komt.
Die zogenaamde "krak": is dat het kraakbeen dat je hoort, het
kraken van je bot of is dit te wijten aan je spieren?
We starten met een beetje anatomie, medebepaald over “het gewricht”. Een gewricht is de plaats waar 2 botstukken contact maken met elkaar. De ruimte tussen 2 botten wordt de gewrichtsspleet genoemd. In deze gewrichtsspleet bevindt zich een soort smeermiddel - de gewrichtsvloeistof genaamd - waarin gas is opgelost. Door je gewricht in een bepaalde positie te plaatsen én onder druk te zetten, komen deze gasbelletjes vrij. Je hoort dan (eventueel) een krakje waardoor er meer ruimte in je gewricht komt. Dit is trouwens de reden waarom sommige mensen beamen dat kraken deugd kan doen.
Maar kan kraken dan kwaad?
Nee, wetenschappelijk onderzoek heeft aangewezen dat er geen
link is tussen het kraken van gewrichten en het ontstaan van
artrose of andere pathologiëen. Je krijgt er dus geen reuma
van, zoals soms geloofd wordt.
Toch nog enkele kanttekeningen:
Het dagelijks bewust kraken van bijvoorbeeld je nek of rug
wordt afgeraden. Dit om te vermijden dat je je gewrichten té
laks of té soepel maakt. Dit kan namelijk weer aanleiding
geven tot andere pijnklachten.
Wanneer het kraken toch pijnlijk is, contacteer dan even je
huisarts of kom eens langs voor een check up. Onze manueel
therapeuten zijn bedreven in het behandelen van allerlei
klachten die met pijnlijke gewrichten te maken hebben!
Alles werd nog eens samengevat in de onderstaande video over de “popping sound” of krakende geluiden:
Dat ergonomie belangrijk is, beseffen de meeste mensen gelukkig wel. In deze uitzonderlijke tijden waar thuiswerk eerder de regel is dan uitzondering, blijken er toch nog veel bureauwerkers niet over een aangepaste werkomgeving te beschikken: ze zitten op een gewone (niet -verstelbare) stoel, niet aan een bureau maar aan de keukentafel, werken met een laptop zonder apart toetsenbord… Te lang in eenzelfde houding (stil) zitten is ziezo niet ideaal, dus lees hieronder snel de tips van onze experts en doorbreek je zit-marathon. Want de beste houding is… de volgende houding!
Heb je al eens gehoord van een “open heuphoek”?
Dit is de hoek gemeten tussen je romp en je bovenbenen, en
deze zou idealiter > 90 graden moeten bedragen.
Zitten in een open heuphoek laat je namelijk toe om je
onderrug in een natuurlijke neutrale kromming te houden.
Probeer dus de hoogte van je bureaustoel zodanig in te stellen
dat je heupen zich hoger bevinden dan je knieën.
Een handig hulpmiddeltje is een zitschijf. Deze platte schijf
gevuld met lucht, kan je gewoon op het zitoppervlak van je
stoel plaatsen. Het stimuleert je niet alleen een goede
zithouding aan te nemen, maar doordat je er eigenlijk moeilijk
op stil kan blijven zitten, blijf je steeds in beweging. Win
win dus!
In het ideale scenario werk je aan een tafel die in hoogte
verstelbaar is. De hoogte van je bureau moet net zo hoog zijn
dat je je ellebogen in een hoek van 90° op de tafel kan laten
rusten.
Indien je bureaustoel armsteunen heeft, plaats je deze zodanig
dat ze op gelijke hoogte staan met je tafel. Zo vermijd je dat
je je schouders optrekt wanneer je aan het typen bent.
Probeer steeds met een losstaand scherm en apart toetsenbord te werken. Een laptop is steeds te laag waardoor je al snel met hoofd naar voren komt, wat belastend is voor de nek en schouders. Plaats je scherm zo dat de bovenkant van het scherm gelijk komt met je oog/wenkbrouwhoogte. Wanneer je dan naar het midden van het scherm kijkt, zou je je kin lichtjes mogen intrekken en kijk je ietwat schuin naar beneden.
Probeer af te wisselen tussen een actieve en een passieve
zithouding. Met passief zitten bedoelen we dat je helemaal met
je rug tegen de leuning van je bureaustoel steunt. Een actieve
zithouding impliceert dat je iets meer vooraan op je stoel
komt te zitten, of dat je op een zitbal/zitschijf of stoel
zonder leuning plaats neemt. Je moet dan zelf je rug in een
neutrale kromming houden, wat de stabiliserende spieren in je
rug traint. Passief en actief zitten is beide ok, zolang je
maar regelmatig afwisselt!
Nog meer tips over houding en beweging voor bureau -of
beeldschermwerkers nodig? Kom gerust eens langs in onze
praktijk in Lovenjoel en maak een afspraak met een van onze
therapeuten voor een uitgebreide screening en gepersonaliseerd
advies!
Het idee dat fysieke inspanningen je rugklachten verergeren, overheerst vaak. Nieuw onderzoek bewijst echter het tegendeel.
De voordelen van lopen lijken onuitputtelijk: het verhoogt ons uithoudingsvermogen, zorgt voor een betere mentale gezondheid en houdt ons gewicht onder controle. Recent onderzoek heeft zonet nog een voordeel aan de lijst toegevoegd en ontdekte een verband tussen lopen en een gezonde wervelkolom.
Uit de studie van de Deakin University in Australië blijkt dat mensen die regelmatig lopen (of stevig doorwandelen) gezondere tussenwervelschijven hebben dan mensen die niet bewegen. Die conclusie is verrassend aangezien velen geloven dat beweging de rug net overbelast. Het onderzoeksteam bestudeerde de rug van 79 personen (mannen en vrouwen), waarvan 2/3 lopers waren en 1/3 niet-lopers. De lopers werden uiteindelijk nog eens onderverdeeld in twee subgroepen afhankelijk van de afstand die ze liepen. Een MRI scande de ruggengraat van de proefpersonen, waarbij de omvang en liquiditieit van iedere wervelschijf gemeten werd. De personen droegen ook een versnellingsmeter zodat hun gerapporteerde activiteit zeker klopte.
Wat bleek? De tussenwervelschijven van de lopersgroep waren groter en bevatten meer vocht, wat allebei wijst op een betere conditie van de schijven. De afstand die de lopers liepen had dan ook geen impact op de wervelkolommen, aangezien de wervels van zij die wekelijks ongeveer 50 km/week liepen zo goed als identiek waren aan de wervels van zij die wekelijks nog meer kilometers maalden. De voornaamste bevinding was dan ook dat lopen de ruggengraat zeker niet schaadt en zelf een efficiënte oplossing bij rugpijn is.
Sport.be - LIENE GEYSEN
Drie wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel zetten 7 gouden regels voor mensen met (chronische) lage rugpijn op een rijtje. Deze 7 geboden garanderen de beste kansen op herstel en voorkomen dure, maar ook soms nutteloze behandelingen.
Bewegen is hét voornaamste onderdeel van iedere behandeling van lage rugpijn. Daarbij maakt het niet zo veel uit wat voor lichaamsbeweging je precies doet: eender welke vorm van lichaamsbeweging vermindert lage rugpijn. Er zijn ook helemaal geen 'gevaarlijke bewegingen' die je rug kunnen kwetsen. Het beste kan je een kinesitherapeut raadplegen om je bij deze lichaamsbeweging te laten begeleiden.
Rugpijn zou een gevolg zijn een beschadigde tussenwervelschijf, een "onstabiele" rug of artrose. Wanneer mensen met rugpijn inzien dat dit niet zo is, en dat pijn kan blijven voortbestaan lang nadat de 'blessure' volledig genezen is, gaan ze veel makkelijker over tot een actieve behandeling van hun rugpijn. Hierbij is het leren begrijpen wat pijn is en hoe je ermee moet omgaan cruciaal.
Er zijn tal van 'wondermiddelen' voor lage rugpijn, zoals dure (andullatie)matrassen, elektrotherapietoestellen, trilplaten, kleurrijke tape, etc. Ondanks sluwe verkooppraatjes is er voor geen van deze behandelmethodes wetenschappelijke bewijs dat ze lage rugpijn kunnen genezen. Recent nog onderzochten onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel of het Soleve® elektrotherapietoestel van de firma Nervomatrix een meerwaarde biedt voor mensen met lage rugpijn. Het toestel doorstond de kritische wetenschappelijke toetsing niet: het deed het niet beter dan de placebo groep.
Of het nu een osteopaat, chiropractor of manueel therapeut is: wat de therapeut met de handen doet zal maar in beperkte mate bijdragen aan het herstel. Bovendien zullen de handen van de therapeut enkel een meerwaarde hebben als het gecombineerd wordt met bewegingstherapie (oefentherapie, sport).
Of het nu dry needling of acupunctuur is, de 'naalden' hebben vaak wel een tijdelijk pijnstillend effect, maar zullen het rugprobleem niet genezen.
Opereren voor enkel lage rugpijn heeft een moment gekend waarbij we als hulpverleners dachten dat we iedereen met rugpijn konden genezen. Spijtig genoeg zijn we hiervan terug moeten komen en kan chirurgie enkel voor eerder zeldzame en specifieke vormen van rugpijn mogelijk een oplossing bieden. In de meerderheid van de gevallen is dus chirurgie niet aan te bevelen voor lage rugpijn als enige klacht.
De voorgaande 6 geboden voor mensen met lage rugpijn zijn samen te vatten door één gouden raad: de beste manier om lage rugpijn te overwinnen is actieve therapie, waarbij de patiënt zelf aan de slag moet. (TE)